uyuşturucu Ana Sayfa | İletişim Ana Sayfa | İletişim  
      Bu site Doç. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır  
 
 
İYİLEŞMEDE 17 TUZAK

DUYGUSAL TUZAKLAR

4. Öfke ve huzursuzluk

Önemli olmayan durumlar kişide öfke duygusunu uyandırır, düşünceler kişinin zihnini işgal eder ve bu durumlar kişide kaymaya yol açar. Kaymada öfke ve huzursuzluk yaratır. Bu bir kısır döngü yaratır.

"Çemberin başı sonu aynıdır " Heracleitus

Öneriler

İyileşme süreci içinde olduğunuzu ve beyin kimyasının da değiştiğini unutmayın. Güçlü ve kararsız duygular bu dönemin doğal bir parçasıdır.

Öfkeyle başa çıkma yöntemlerini öğrenin.

Danışmanınızla veya sizi destekleyen bir arkadaşınızla konuşun.

Yenilmesi gereken ilk düşmanlar öfke ile umutsuzluktur. Alain

5. Can sıkıntısı ve yalnızlık

Uyuşturucu madde kullanımı bırakmak demek sizi eğlendiren ortamlardan ve kişilerden uzaklaşmak demektir.

"İnsanın aklı çoğaldıkça, can sıkıntısı artar."Dostoyevski

Öneriler

Programınıza yeni aktiviteler ekleyin.

Uyuşturucu madde kullanmada önce sizin hoşuna giden aktiviteler varsa onlara geri dönün.

Yeni arkadaşlar edinin. Uyuşturucu madde kullanımına başladıktan sonra görüşmediğiniz arkadaşlar varsa onlarla yeniden görüşün.

6. Kararlılığın kaybı

Bir sebepten dolayı tedavi programına katılmanızın eskisi kadar önemli olmadığına karar verirsiniz. Tekrar bir bağımlı gibi düşünmeye başlarsınız. Kısaca, programınızı eskisi gibi takip etmezsiniz. Bir şeylerin ters gittiğini hissedersiniz ama ne olduğunu adlandıramazsınız.

Kendisini idare edemeyen, başkasının emri altında yaşamaya mahkumdur. Victor Hugo

7. Streste Artış

Hayatınızdaki stresin artması, büyük değişikliklerden kaynaklanabileceği gibi, küçük şeylerden de kaynaklanıyor olabilir. Tedavi gördükten sonra “gerçek hayata” dönmek bir sürü stresli olaya sebebiyet verebilir. Buradaki tehlike sizin bu olaylara fazla tepki göstermenizdir. Ruh hali değişiklikleri yaşıyorsanız ya da aşırı pozitif ya da aşırı negatif duygular hissediyorsanız dikkatli olmanız gerekir.

8. Tekrar Sorunu İnkar Etmeye Başlama

Bu uyuşturucu maddeyle probleminiz olduğunu inkar etmek değil, stresten etkilendiğinizi inkar etmektir. Kendinizi, her şeyin yolunda olduğuna inandırmaya çalışırsınız ama öyle değildir. Korkmuş ya da endişelenmiş hissedersiniz ama bu duyguları bertaraf edersiniz ve başkalarıyla paylaşmazsınız. Bu tehlikelidir çünkü duyguların inkarı, bağımlı olduğunuzu inkar etmeye çok benzer.

"İnsan yüreğinin inkar etmediği yere aittir." Richard Bach

9. İlk Dönem Sonrası Kesilme Belirtilerinin Yinelenmesi

Kaygı, depresyon, uykusuzluk, ve hafıza kaybı uyuşturucu maddeyi bıraktıktan sonra uzun süre devam edebilir. İlk dönem sonrası kesilme belirtileri olarak da adlandırılan bu belirtiler, stresli zamanlarda tekrar edebilirler. Buradaki tehlike sizin kendinizi uyuşturucu maddeyle tedavi etmeye meyletmenizdir.

"Bedenimiz onun hakkında düşündüklerimiz dışında bir şey değildir."Richard Bach

10. Sosyal Çökme Yaşamak

Diğer insanların yanında huzursuz hisseder ve bu yüzden sosyalleşmemek için bahaneler yaratırsınız. Ayık arkadaşlarınızla ve ailenizle görüşmeyi keser ya da destek toplantılarını aksatırsınız. Kendiniz izole etmeye başlarsınız.

Deniz ne kadar dalgalı olsa sonunda durulur. GOETHE

11. Tahammülsüzlük

Karar vermekte zorluk yaşarsınız ya da sağlıksız kararlar verirsiniz. Duygularınızı ve hislerinizi yönetmede zorluk yaşarsınız. Net düşünmek zorlaşır ve kafanız kolaylıkla karışır. Ortada görünen bir sebep olmamasına rağmen bunalmış hissedebilir ya da rahatlamada zorluk yaşayabilirsiniz. Kolaylıkla sinirlenirsiniz.

12. Kendine fazla güvenmeye başlamak

Kişi kendisine fazla güvenmeye başlar. Risklere girmeyi göze alır. Testler, denemeler başlar. Kurallara inanmamaya başlar.

Kendinize güvenin ama beyninize güvenmeyin!

"Cesaret iyi bir şeydir ama ölülerin işine yaramaz." Aristophanes

 

 

Ayrıca bkz

Tedavi ile ilgili bilgiler için tıklayın

Tedavi ve danışma için tıklayın

 

 

 

 

 
Bu site esrar (marihuana, marijuana), eroin, ekstazi (ecstasy), kokain, LSD gibi uyuşturucular, uyuşturucunun getirdiği sorunlar ve bağımlılığın tedavisi hakkında bilgi vermek için    Doç. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır
Alkol kullanımı fazlaya ne yapma
 

© 2009 Kültekin Ögel | Web Yazıl

© 2009 Doç. Dr. Kültegin Ögel | Web Yazılım: Bayram İlyasoğlu | Valid XHTML |  Ana Sayfa | İletişim